Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ülés tökéletesítésén dolgozni, akár futószáron is, nem csak a kezdő lovasok „kiváltsága”. Sőt, minél magasabbra nézünk a ranglétrán, úgy tűnik, annál kevésbé érzik „cikinek” bevallani hiányosságaikat a lovasok, és annál elszántabban dolgoznak ezek kiküszöbölésén. A többszörös Olimpiai Bajnok Isabell Werth, egy interjú során szép őszinteséggel vallotta be: „Mindig, amikor azt érzem, hogy már közel tökéletes az ülésem, belép az edzőm a lovardába, és valamilyen elkeserítő hibámra hívja fel a figyelmemet.”
   
Az egyensúly megtalálása
Sokkal könnyebb megtalálni az egyensúlyt és túllépni a bizonytalanságon, félelmeken, ha az első pillanattól fogva nem csak passzívan ülünk a lovon, hanem feladatokat kapunk: páros karkörzések előre-hátra; malomkörzés; előrehajolni és átölelni a ló nyakát; hátrafeküdni a lovon; elfordulni teljes törzzsel jobbra-balra; megérinteni a csizmákat az azonos oldali és az ellentétes oldali kezekkel. A lényeg, hogy minél többet mozogjunk, helyezkedjünk a lovon, ne görcsös izomzattal koncentráljunk az egyensúlyi helyzetre. Ezt követik a lovaglással kapcsolatos gyakorlatok. Lehajolni és megnézni, nem laza-e a heveder, ha kell, húzzuk meg. Vegyük ki lábunkat a kengyelből és keressük meg ismét, először álljban, majd lépésben, később ügetésben és vágtában is. Ha lábujjaink megemeljük, lábunk pedig hátrébb vesszük, és enyhén befelé fordítjuk, könnyedén megtaláljuk a kengyelt anélkül, hogy lenéznénk.
   
A lovas érzés keresése
Lépésben próbáljuk meg a ló hátának mozgásából érzékelni, hogy melyik hátulsó lábával lép éppen. Eleinte legyen velünk valaki, aki tippünket megerősíti vagy kijavítja. Később meg kell érezni ugyanezt ügetésben és vágtában is, anélkül, hogy a ló vállaiból próbálnánk meg következtetni a hátulsó végtagok mozgására. Csak akkor alkalmazhatjuk helyes pillanatban a segítségeket, ha szinte ösztönszerűen érezzük a ló mozgását, amelyhez az erő a hátulsó végtagokból ered. Próbáljuk megérezni azt is, hogy megállításnál vajon zártan áll-e a ló. És ha nem: vajon melyik hátulja maradt ki? Soha ne nézzünk lefelé, amikor ellenőrizni próbáljuk megérzéseinket, mert megváltoztatjuk vele a ló egyensúlyi helyzetét!
 

  Független kezek
Jó gyakorlat a kezek függetlenné tételére a labdázás, minden jármódban! Ezt a legjobb kis babzsákkal vagy hasonló súlyú, könnyen egy kézbe fogható tárggyal végezni. Dobálhatjuk egyik kézből a másikba, vagy földön álló személlyel egymás között. A feladat másik előnye, hogy segít oldani a merev tartást, az izmok túlzott görcsösségét.


Jó gyakorlat a kezek függetlenné tételére a labdázás, minden jármódban!

     Mélyebb ülés
Az ülés mélységét és egyensúlyunkat a következő gyakorlattal fejleszthetjük: fogjuk meg egyik bokánkat az azonos oldali kezünkkel és húzzuk fel hátrafelé a lábunkat úgy, hogy felegyenesedünk, és egyébként szabályos testtartást veszünk fel. Ismételjük ezt meg felváltva mindkét oldalon. Ha ez már jól megy, akkor mindkét lábunkat egyszerre tartsuk felhúzva. Amikor ezt lépésben már hosszabb ideig tudjuk egyensúlyvesztés nélkül végezni, elkezdhetjük az előzőhöz hasonló módon ügetésben is gyakorolni. Gondoljunk arra, hogy ez a feladat sokszor ügyes, profi lovasokat is próbára tesz, de kiválóan segíti az ülés tökéletesítését. Amikor lábainkat visszaengedjük, lovagoljuk legalább rövid ideig kengyel nélkül. Érezni fogjuk, hogy sokkal mélyebben és stabilabban ülünk, lábaink átkarolják a lovat és szinte rátapadnak ülésünkkel együtt.
  
Mélyre a sarkakkal!
A könnyített ülésben lovagolt ügetés hasznos segítség a sarkak mélyre engedésében. A feladatot kengyelben lovagoljuk, miközben figyeljünk arra, hogy bokánk laza legyen, és a mozgás ütemében rugózzon lefelé a testsúlyunk. Közben gondoljunk arra, hogy talpunkkal el szeretnénk érni a talajt. A gyakorlat jótékonyan nyújtja az Achilles-inat, mélyíti az ülést és javítja rugalmasságát. A feladat befejezése után legalább rövid ideig lovagoljunk tanügetésben.

Tanácsok kezdőknek
   


Kezdőként ne ragaszkodjunk túlságosan egyetlen lóhoz.

Kezdőként ne ragaszkodjunk túlságosan egyetlen lóhoz. Nem Felhőn vagy Szenátoron akarunk megtanulni ülni, hanem lovagolni akarunk. Minden ló más személyiség, más mozgással, más tulajdonságokkal rendelkezik, így más érzést is ad. Minden ló egy tanítómester és mindegyiktől egy kicsit mást tanulunk, másra fog rávezetni minket. Az „egylovas” lovasoknál fennáll az a veszély, hogy túlságosan hozzászoknak egyetlen lóhoz, és más lóra felülve bizonytalanná válnak. Ne feledjük azt sem, hogy az iskolalovardában nem a saját lovunkon ülünk. Más is kedvelheti ugyanazt a lovat és másnak is éppen úgy meg kell adni az esélyt, hogy lovagoljon rajta és tanuljon tőle.

     A másik véglet, ha kezdőként minden lovaglóórán más és más lovon ülünk. Így nincs idő összeszokni, ami főként kezdetben több időt, több alkalmat igényel. Elsősorban nem is a lótól, inkább a lovastól, akinek eleinte nehezebben megy, hogy ráérezzen egy új ló mozgására, a segítségadások mértékére. A legjobb, ha eleinte 3-4 lovat lovagolunk felváltva. Így nem is lesz egyoldalú a tanulásunk, de ennyi lovat hamarosan kiismerhetünk.
    Ne mérjük magunkat másokhoz. A lovaglás bármely más elméleti vagy gyakorlati ismerethez hasonlóan egyéni képesség kérdése. Ne azt nézzük ezért, hogy X vagy Y gyorsabban fejlődik-e nálunk, hanem azt, hogy magunkhoz képest fejlődünk-e, haladunk-e előre.
    Ne akarjunk túl gyorsan haladni. Csak lépésről lépésre. A kívánt fejlődést csak gyakorlás útján érhetjük el. Ha valamit megpróbáltunk háromszor, és nem sikerült, ne adjuk fel. Főképp ne mondjuk azt, hogy lehetetlen – annak ellenére, hogy látjuk, másnak sikerül – hanem gyakoroljunk szorgalmasan. Vannak olyan dolgok, amikre nem lehet percek alatt ráérezni. Napok, hetek, hónapok, esetenként évek szükségesek hozzá. Ne legyünk türelmetlenek, ne ugorjunk át lépcsőfokokat, mert az később megbosszulhatja magát. A lovaglás az egyik legnagyobb változatosságot kínáló sport. Így a jó oktató egyik ismérve, hogy a kezdetektől fogva színessé, változatossá, érdekessé tudja tenni a tanulást. Ha valahol megakadunk, egy ideig csak araszolunk, akkor képes újabb érdekes, sikerélményt nyújtó feladatot kínálva feloldani fásultságunkat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lovak

(Rita, 2013.06.28 19:37)

nagyonjó:) köszönöm a tanácsot!

Sziasztok!

(Gonda Enikő (szerkesztő), 2010.06.21 14:19)

Sziasztok! remélem tetszik az oldal, bár még csak most indítottam el, de már sok érdekes dolgot feltettem, és ha akartok valamit feltenni, akkor csak küldjétek el email-ben! a címem: tancolohercegno@freemail.hu
Jó szórakozást:)